Holistische praktijk Mana

-Creëer je eigen leven-

Orgonite

Orgonite is een mengsel van metalen, edelstenen en epoxy (giet)hars. Het beschikt over bijzondere eigenschappen omdat het zware, negatieve energie kan omzetten naar levendige positieve energie.  Maar hoe dan? 

De grondlegger van de orgonite is psychoanalyticus Dr. Wilhelm Reich (1897-1957)* . Hij ontwikkelde de Orgone-accumulator. Een kist bestaande uit wanden van ffiberglas en staalwol. Zijn theorie was dat door organisch materiaal (ffiberglas) te stapelen op anorganisch materiaal (staalwol), hij daarmee de levensenergie, die hij 'orgon"  noemde (in andere culturen ook "chi", "prana", "ki" of  "mana" genoemd) kon aantrekken. Met zijn accumulator trok hij zowel de levensbevordelijke positieve vorm, die hij "OR" of "POR" noemde aan, als de schadelijke negatieve vorm, die hij "DOR" noemde. Door patiënten een tijd in de kist te plaatsen, hielp hij hen van verschillende klachten af. 

(*Dr. Wilhelm Reich heeft nogal wat invloed gehad en verdient daarom iets meer aandacht..  Niet alleen is hij de grondlegger van orgonite, hij kan ook gezien worden als de grondlegger van karakterstructuren,  lichaamsgerichte therapie en hij wordt gezien als de vader van de bio-energetica.  Een "grote" man in een wereld waar hij vriend en vijand maakte. Hij is gestorven in de gevangenis (waar hij zat vanwege het negeren van een verbod op de verkoop van zijn orgonaccumulators ). Een groot deel van zijn werk over orgon is verbrand).

Het echtpaar Don en Carol Croft, ontdekte in 2000 dat hetzelfde effect kan worden gecreëerd door het mengen van polyesterhars (organisch) met metalen spaanders (anorganisch) en die te gieten in kleine mallen. Carol Croft deed er een kwartskristal bij omdat die energie kan transformeren. Dit bleek heel effectief. Zo ontstond de orgonite van nu. Het voordeel ten aanzien van het apparaat van Wilhelm Reich is dat OR en DOR niet alleen wordt aangetrokken (weggetrokken bij de patiënten van Reich), maar dat de energie ook wordt omgezet; DOR wordt OR. Orgonite kan je dan ook beschouwen als een energietransformator. 

Waarom juist de mix van anorganische en organische materialen?

AnorganischMetalen hebben als eigenschap dat ze energie aantrekken en direct weer loslaten. Doordat er zoveel kleine deeltjes zitten in orgonite, wordt de energie bij het loslaten getrokken naar een ander metaaldeeltje en wordt daar weer losgelaten. Zo wordt het als het ware losgeschud. De zware energie komt daarmee in beweging en wordt lichter.

De edelstenen (organisch) houden energie vast en geven het hun eigen energietrilling mee.  De epoxyhars (organisch) versterkt dit.  Epoxyhars bestaat uit twee componenten. In het drogingsproces krimp de hars, wat zorgt voor een druk op de stenen die daardoor een licht elektrische lading krijgt, dit noemen we ook wel het  piëzo-effect.  De stenen "werken" hierdoor krachtiger en de energie wordt lichter. Als je er gevoelig voor bent is dit, vooral tijdens het drogingsproces, goed voelbaar. 


Hoe werk ik ermee? 

Met alle edelstenen kan orgonite worden gemaakt. Wel hebben ze allemaal een ander effect omdat ze verschillende trillingsfrequenties hebben. Sommige stenen zijn bij uitstek geschikt voor orgonite doordat ze negatieve straling om kunnen zetten.  Dit geldt bijvoorbeeld voor herkimerdiamanten, kwartskristallen (bergkristal), zwarte toermalijn, hematiet, pyriet en shungiet. Zelf gebruik ik (ook) graag de gouden driehoek kristallen (bergkristal, rozenkwarts en amethist) omdat ze samen voor een mooie balans zorgen.  Je kan orgonite iets extra's meegeven door te kiezen voor bepaalde (aanvullende) edelstenen, hiermee kun je ze heel persoonlijk maken. Ik vind het dan ook een meerwaarde hebben om in afstemming met een klant uit te zoeken wat hem/ haar kan versterken. 

Ook metalen hebben een verschillende trillingsfrequentie. Lood is bijvoorbeeld een heel zwaar metaal met een lage trillingsfrequentie. Goud heeft van de metalen de hoogste trilling. Koper is een belangrijk metaal vanwege zijn geleidend vermogen.  Maar alle metalen trekken energie aan en laten het los. Ze zijn in principe allemaal bruikbaar en een mengsel van verschillende metalen heeft wel mijn voorkeur. Koper, bladgoud, aluminium, (roestvrij)staal en zilver (meestal in de vorm van zilverdraad, bladzilver of verzilverde voorwerpen) gebruik ik veel. 

Naast de vaste ingrediënten van orgonite gaat er meer in. Op zich geldt, hoe groter de orgonite, hoe sterker het effect. En naast de grootte is de energie die meegaat tijdens het creatieproces van belang. Dat geldt voor alles dat men schept, alles is immers energie. De intentie waarmee ik de orgonite maak, vind ik van belang. Ook symboliek, kleur en vorm hebben betekenis.  Als jij geraakt wordt door het uiterlijk van de orgonite, zal jij je er gemakkelijker mee kunnen verbinden. 


Hoe kan orgonite worden gebruikt?

  • Je kan een stuk orgonite gebruiken door het in een ruimte te plaatsen waar je veel bent, werkt of slaapt. Als er verstorende apparatuur (zoals (mobiele) telefoon, tablet, computer) aanwezig is in de ruimte, kan orgonite, door ze daar in de buurt te plaatsen, helpen de ruimte op te schonen. De ruimte kan dan wat "lichter" aanvoelen.* 
  • Door orgonite bij je te dragen, versterk je je eigen energieveld. Heb je ergens klachten, draag het dan juist bij die plek.  Orgonite heeft een positief effect op ons denken en helpt ons onze eigen energiehuishouding op te schonen. 
  • Met orgonite kun je de aarde en de lucht positief beïnvloeden.  Wil een een betere oogst en/ of mooiere planten? Dan kan je orgonite bij je planten leggen. Je geeft ze dan extra levensenergie mee waardoor ze beter groeien. Door een earthpipe** in de grond te slaan geef je positieve energie aan de bodem. Een chembuster *** is juist gericht op de lucht om ons heen. 
  • Zelf gebruik ik orgonite ter ondersteuning van healing werkzaamheden, bijvoorbeeld bij het geven van reiki (op afstand), of onder de behandeltafel. 

*Volgens het artikel van Guido J. werkt orgonite doordat deze van invloed is op de etherische delen van de  elektro-magnetische golven van technische apparaten (draadloze telefoons, mobieltjes, computers, magnetron etc.). Deze golven bestaan nl. uit twee delen; de fysieke elektromagnetische energie die we meten met een Hertz-meter en het etherische deel van de golf, scalair of "staande golf". Deze scalaire golven in elektromagnetische smog , vernietigen de levenskrachtenergie van mens, dier en plant. Orgonite zou (door het omzetten van DOR in OR) deze scalaire golven transformeren naar een frequentie die positief is voor ons. 


Vormen

Orgonite werkt in elke vorm. Wel zijn er gedachten over de meer specifieke werking van verschillende vormen. Een paar vormen uitgelicht...

  • Een piramide geleid de energie naar één punt. Daarmee komt er een geconcentreerde hoeveelheid omgezette energie als een straal uit de orgonite. 
  • Hartjes hebben voor mij vooral een grote symbolische waarde. Ik gebruik ze graag om iemand "een hart onder de riem te steken".  
  • **Earthpipes zijn koperen of aluminium buizen gevuld met orgonite en een enkelpunter kristal voorzien van een spiraal. De buis plaats je met de enkelpunter naar beneden gericht in de grond. Op deze manier, voorzie je de grond van orgone energie. 
  • ***In chembusters zitten, net als in de earthpipes, ook enkelpunters, alleen zijn deze naar boven gericht en sturen zo de energie de lucht in. Een chembuster is een orgonite variant op de door Dr. Wilhelm Reich ontwikkelde (en tevens zijn meest bekende uitvinding), cloudbuster. De cloudbuster bestond uit een aantal metalen pijpen (meestal koper) die met stromend water verbonden werden. Zo vingen de pijpen de DOR uit de lucht en lieten dit weglekken in het water. Bij een chembuster staan de pijpen in de orgonite die de aangetrokken DOR omzetten in OR. Omdat de pijpen als een flink verlengstuk werken, kan er een grote ruimte (soms wel kilometers ver) worden gereinigd met een (grote) chembuster. Op internet staan ffilmpjes waarop te zien is dat de chemtrails van vliegtuigen in de buurt van een flinke chembuster worden gereinigd. Zelf heb ik zo'n grote chembuster nog niet gemaakt, en ik ben heel nieuwsgierig naar mijn eigen bevindingen...  

Over chemtrails gesproken...Wij zijn ons vaak niet zo bewust van de enorme impact die de vervuiling van vliegverkeer op ons heeft.  Niet alleen wordt de natuur belast met gifstoffen. Deze zware negatieve DOR vervuiling heeft impact op ons functioneren. (Denk aan zware gedachten, fysieke ongemakken, emotionele onstabiliteit ).  Ook de waterkwaliteit, de verschraling en vervuiling van de bodem en stralingen hebben impact op onze energiehuishouding en zijn mede verantwoordelijk voor allerlei klachten (fysiek, mentaal en emotioneel). Het maken van orgonite is mede daarom een prettige bezigheid, het geeft mij het gevoel iets te kunnen bijdragen aan het herstellen van balans. Want, zoals ik het zie, hebben zowel DOR als OR aanwezig te zijn in onze omgeving, maar wel in balans ... En deze is flink verstoord op het moment. 

Op internet is veel informatie te vinden over de werking  van orgonite en hoe je het zelf kan maken. Mensen over de hele wereld maken dit en inspireren elkaar met ervaringen en voorbeelden.  Als je geïnteresseerd bent, leuk om even te zoeken. Het artikel van Guido J. op wanttoknow.nl heeft mij erg  geïnspireerd. Veel informatie over orgonite op deze pagina komt ook hier vandaan.